Voeding

De voeding van onze honden bestaat uit brokken en vers (rauw) vlees/vis, aangevuld met groenten, zuivel en supplementen. We hechten veel belang aan wat onze honden binnenkrijgen en volgen hun algemene conditie en gewicht nauwlettend op. Dit geldt ook voor onze pups zodra zij afgespeend zijn.

Drie tot vier keer per week staat er vlees of vis op hun menu (in de zomerperiode is dat 1 tot 2 keer). Dat kan zijn: rund, konijn, eend, kalkoen, paard, zalm, sardines of makreel, zowel vlees met bot, spier-kopvlees als organen, regelmatig aangevuld met een eitje, yoghurt, kaas of een verse groentenpuree.

Snacks,als traktatie of beloning, krijgen ze in de vorm van gedroogde runder- of varkensoren, pens, long, hart enz.

lia

Wat betreft de brokkenvoeding verstrekken we hen de brok Aldog (de varianten Maintenance, Porc&Rice en voor de pups/jonge honden Porc&Rice Junior). Deze brokken worden in Italië geproduceerd, bevatten vlees als eerste ingrediënt, zijn vrij van bewaarmiddelen en kleurstoffen en bevatten slechts een klein percentage granen in de vorm van rijst of maïs. De ontlasting die onze honden op deze voeding produceren is dan ook compact en weinig vergeleken met die die honden produceren na het eten van andere merken.

“Ondanks dat hun menu reeds compleet en gebalanceerd is,

vullen we het regelmatig aan met natuurlijke supplementen”

Natuurlijke supplementen, zoals look, biergist, kurkuma, lijnzaad, kelp, spirulina en Omega & Krill olie zijn een vaste waarde op het menu.

De voeding van onze pups/opgroeiende honden, onze senioren en onze honden die actief zijn op het trainingsveld wordt aangevuld met supplementen van Game Dog Performance Nutrition: dit ter ondersteuning van de botten, het kraakbeen, de gewrichten en spieren tijdens de intense groeiperiode (pups), het ondersteunen van de slijtage van de gewrichten (senioren) en ter ondersteuning van spieren en gewrichten (sporthonden).

“Vraag me naar welke voeding mijn voorkeur uitgaat,

ik zal u zonder twijfel ‘vlees’ antwoorden”

Met vlees bedoel ik het zelf samenstellen van een menu (BARF) en niet de kant en klare pakjes gemalen vlees (KVV) hoewel er ook hier tussen de vele merken hele behoorlijke voeding te vinden is.
Echter, indien ik een hond een vlees- of vismenu voorschotel dan wil ik deze graag zelf samenstellen zodat ik exact weet wat er in zit en zie ik liefst ook dat hij door te kauwen moeite moet doen om zijn maaltijd te verorberen. Dat laatste is trouwens -bewezen- een belangrijk mentaal aspect van het voeren van een hond!

Let op: Eigenaren die overwegen om hun hond volgens de BARF methode te voeren, dienen zich vooraf uitgebreid in te lezen. Het houdt namelijk veel meer in dan het vullen van de voerbak met wat vlees.
Indien het percentage bot, vlees en orgaan niet correct is, ontstaan er tekorten en dat kan ernstige gevolgen hebben. In het bijzonder bij een opgroeiende pup, maar ook voor een volwassen hond. Indien u niet de kennis of tijd hebt om een evenwichtige menu samen te stellen, is het beter om te kiezen voor vlees/vis in de vorm van KVV, voor een kwalitatieve brokkenvoeding óf voor het voeren van slechts één tot twee vlees/vis maaltijden per week.

Wat ons steeds weer opvalt is dat de honden na het eten van een vlees-/vismaaltijd ‘s avonds een stuk meer voldaan en dus ook rustiger zijn in huis.

Een ander punt waar de eigenaar die zowel ervaring heeft met het voeren van brokken en rauw vlees/vis  niet omheen kan, is dat de ontlasting na het voeren van vlees/vis een stuk minder is.
Dat laatste leert ons dat een hond veel meer uit een maaltijd van vlees/vis haalt dan uit brokken.

Het voeren van vlees/vis staat garant voor een gelukkigere hond, en deels ook voor een gezondere hond. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat hij ouder wordt dan een hond die zijn leven lang brokken eet. Het tegenovergestelde wordt beweerd door zij die fervent tegen brokkenvoeding zijn.

Sprekend uit eigen ervaring: bij mijn Arek, die enkel gedurende zijn eerste levensjaar brokken at en de overige 8 jaren een zeer evenwichtig BARF menu at, werd op leeftijd van 9 jaar lymfoma vastgesteld.
Wanneer we om ons heen kijken, zien we een toename van kanker bij honden in het algemeen, ongeacht hun voeding. Net als bij de mens is er lang niet altijd een verband tussen gezond leven en het ontwikkelen van kanker.

Behalve voorstanders van het voeren van vlees, zijn er uiteraard ook fervente tegenstanders. Er zijn weinig dierenartsen die de keuze van een eigenaar om zijn hond vlees/vis te voeren goedkeuren: laat u zich hierdoor niet van de wijs brengen. Ik heb een immens respect voor hun beroep, maar aangezien het vak voedingsleer slechts een klein onderdeel van hun studie betreft, maakt dat van hen bijgevolg geen voedingsdeskundigen.

“Vermijd brokken waaraan bewaarmiddelen en kleurstoffen toegevoegd

werden, u hoeft geen voedingsdeskundige te zijn om te weten dat deze

op langere termijn schadelijk zijn voor de gezondheid”

De ene brok is de andere niet. Waar voor de productie van het ene merk slachtafval van ondermaatste kwaliteit gebruikt wordt, wordt een ander geproduceerd met een betere kwaliteit van vlees. Dit uit zich meestal in de prijs.
Kies altijd een brok met vlees als eerste ingrediënt, een laag percentage granen en zonder de toevoeging van bewaarmiddelen en kleurstoffen.

Vlees gaat helaas gepaard met hormonen en niet zelden met antibiotica. Dat geldt zowel voor het vlees dat gebruikt wordt voor de productie van brokken, het vlees dat we de hond rauw voeren als voor het vlees dat we als mens zelf eten. Niet zo vreemd dus de toename van kanker…
De enige manier om dit te vermijden is door enkel nog biologisch vlees te kopen, of door zelf onze dieren te fokken.

“Eten vormt de belangrijkste en meest geliefde

bezigheid in het leven van de hond, we dienen zijn

voeding dan ook met aandacht en zorg te kiezen.”

Bijna aan het einde van deze pagina gekomen, hebt u vast gemerkt dat ik niet uitgepraat raak over dit onderwerp. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien ik mijn honden 10 jaar lang -van 2006 tot en met 2015-  volgens de BARF-methode voerde. De informatie om zelf evenwichtige en complete menu’s samen te stellen haalde ik van diverse fora waaronder barfplaats.nl, en uit het waardevolle boek ‘Rauwe voeding voor honden’ van Mogens Eliasen (te downloaden op internet). 

Met de jaren werd ik hier steeds meer bedreven in, en omdat deze wijze van voeren steeds populairder werd in België en Nederland was het mogelijk om het menu af te wisselen met vele vleessoorten. Jarenlang verplaatste ik me met regelmaat doorheen België en Nederland voor het ophalen van vlees en was ik vele uren te vinden in de garage waar ik woog en portioneerde om de porties vervolgens in te vriezen, want niet alles werd netjes ingepakt aan huis geleverd.

Dat laatste gaf uiteindelijk de doorslag om gedeeltelijk over te schakelen op brokken: Ik besteedde uiteindelijk zoveel tijd aan het ophalen en verpakken van vlees dat het ten koste ging van de tijd die ik met de honden kon doorbrengen, en dat kon nooit de bedoeling zijn!

rauwevoedingvoorhonden

In de loop van 2015 ontdekte ik in Italië het merk Aldog. De honden aan wie deze voeding verstrekt werd, waren niet in een slechtere conditie dan mijn eigen honden en zo werd het zaadje van de twijfel geplant. Ruim een jaar ging voorbij voor ik ook effectief besloot om over te schakelen.

Geen gemakkelijke beslissing. Nog steeds ligt mijn hart bij het voeren van vlees en vis, maar om dat voor 100% te doen is helaas geen optie meer. Enerzijds omdat het aanbod in Italië niet zo ruim is (BARF is hier niet zo popular als in België en Nederland), anderzijds omdat het voor een best groot aantal honden een hele klus is om het vlees te stockeren én om een oppas te vinden die bereid is om de honden op deze wijze te voeren tijdens onze afwezigheid.

Maar ik kan jullie verzekeren: elke vlees-/vismaaltijd is een feest, niet alleen voor de honden maar ook voor mezelf simpelweg door hen te zien genieten!